Engageer je
Bedrijven, overheden, scholen en privépersonen die iets willen doen voor de natuur in de buurt van het kanaal en de Zenne kunnen ons contacteren voor bijkomende informatie. We staan klaar om de expertise van onze projectpartners met u te delen en in sommige gevallen behoort zelfs een bezoek tot de mogelijkheden, om een stand van zaken op te maken en advies te geven.
- Bedrijven en industrie
Op basis van een terreinbezoek stellen we een milieuaudit op met advies op maat om de ruimte rond uw bedrijf in te richten en te onderhouden. U kan ook aansluiten bij Réseau Nature van Natagora.
Meer weten >
- Levende gebouwen
Op basis van een terreinbezoek of na inzage van uw plannen helpen we u om op en rond uw gebouw nestkasten te plaatsen die aangepast zijn aan lokale soorten. Zo wordt uw gebouw een bron van leven en geeft u de plaatselijke fauna een duwtje in de rug.
- Nieuwe projecten
We helpen u om meer biodiversiteit te integreren in uw gebouw en op uw perceel. We laten u geslaagde voorbeelden zien die u op ideeën kunnen brengen. We geven advies over de bijzondere maatregelen die u moet nemen om bepaalde zeldzame of beschermde soorten in stand te houden en om een geschikte leefomgeving voor hen te creëren.
- Gemeenten, gewest, wijkcontracten, groepen
We helpen u om biodiversiteit te integreren in de openbare ruimte op en rond het kanaal en in de parken en wijken in de buurt die u beheert.
- Scholen
We helpen u om binnen uw school te werken aan meer biodiversiteit. Naargelang uw wensen, kan het gaan om concrete ingrepen voor een grotere soortenrijkdom of om sensibiliseringsactiviteiten voor leerlingen en leerkrachten.
- Privépersonen
We geven u advies over wat u thuis kan doen om van uw gevel of tuin een extra schakel te maken binnen de ecologische corridor. We nodigen u uit om aan te sluiten bij Réseau Nature van Natagora.
De partners die u met raad en daad bijstaan
- In het kader van Natuurnet verleent Natagora raad en hulp aan bedrijven, gemeenschappen en privépersonen die van hun - grote of kleine - tuin of park een gebied voor ongerepte fauna en flora willen maken. Als u denkt dat uw groene ruimte nu al een rijke biodiversiteit heeft en aan de 5 voorwaarden van het Natuurpuntcharter beantwoordt, kan u online de procedure starten om ze in het Brusselse Natuurnet te laten opnemen!
Meer weten >
- De werkgroep Gierzwaluwen richt zich tot een breed publiek (privépersonen, lokale en regionale overheden, vakmensen uit de bouw- en renovatiesector) en geeft advies voor het plaatsen van nestkasten of habitats voor gierzwaluwen. U kan er ook terecht voor tips voor andere vogelsoorten.
- De boerderij Nos Pilifs is een Maatwerkbedrijf (MWB) dat zich inzet voor biodiversiteit en duurzame ontwikkeling. De medewerkers maken er nestkastjes, insektenhotels, groendaken, bloemenweiden en waterbekkens.
- Het Brusselse collectief de ‘Bûûmplanters’ begeleidt burgers, verenigingen, scholen en bedrijven die een of meerdere bomen en struiken op hun terrein willen planten. (nb: gratis voor scholen)
- De Stad Brussel helpt u gratis om de gevel van uw woning (aan de straatkant) te vergroenen, door klimplanten te leveren en aan te planten. De stad biedt ook premies voor de aanleg van groendaken, een regenwatertank of een opvangreservoir voor regenwater, of voor het aanleggen van systemen die de infiltratie van regenwater in de bodem bevorderen (wadi’s, ontharding van de bodem,...). De premies zijn geldig in 1000, 1020, 1120 en 1130 Brussel.
- De facilitator Water is een gratis dienst van Leefmilieu Brussel. Het is een deskundige die professionals uit de sector van de bouw en de openbare ruimte bijstaat bij vragen over bijvoorbeeld tanks voor het opvangen van regenwater, groene retentiedaken, doorlaatbare oppervlaktes (parkings,...), drasland en waterrijke gebieden of individuele zuiveringssystemen.
- De facilitator Duurzame Gebouwen van Leefmilieu Brussel is een deskundige die u gratis raad geeft en begeleidt bij, onder andere, vragen over het verwerken van biodiversiteit in uw gebouw (groene muren, verticale tuinen).
Gids Duurzame Gebouwen, biodiversiteit in de stad maximaliseren >
- De Natuurfacilitator van Leefmilieu Brussel staat in voor het informeren, opleiden en begeleiden van vakmensen uit de sector van de stadsontwikkeling (stedenbouwkundigen, architecten, beheerders van groene ruimtes,...) die de natuur en biodiversiteit in hun projecten willen opnemen.
- In het kader van het project 'Groene Wijken' biedt Leefmilieu Brussel financiële steun en geeft het advies bij het kiezen en plaatsen van planten om muren, balkons,... aan de straatkant groener te maken.
Meer weten >
- Leefmilieu Brussel stimuleert en begeleidt scholen die een 'natuur- en biodiversiteitsproject' willen opstellen. Verschillende scholen hebben de stap al gezet!
Meer weten >
- De vzw Good Planet biedt Franstalige Brusselse kleuter- en basisscholen met het project Ose le Vert, recrée ta cours (Durf voor Groen te gaan, leg je speelplaats opnieuw aan) animatie en aanlegmethodes aan om hun speelplaats groener en gezelliger te maken (het planten van struiken, een natuurlijke speelruimte,...).
- Met het project Pimp je Speelplaats kunnen Nederlandstalige scholen dan weer begeleiding en financiële steun krijgen om op hun speelplaats meer ruimte voor groen te maken.